SFS Residence (Sea Forest Stone) is situated in the recreational area of Varna, near The Black Sea in a plot with considerable west to east downhill in virgin landscape, with valuable tree species and natural rock formations. The biggest challenge was to design contemporary, organic building which fits easily in the context of the environment. To look light, airy and unobtrusive, to work with all the elements of the landscape without dominating itself.

The building is designed in a long rectangular shape, situated on the top west of the hill. SFS have 5 over ground residential floors and one semi-underground parking floor. Each floor has 7 apartments, divided in two entrances. The apartments have orthogonal shape with area from 55 do 118 sq.m. All of them have favorable geographic position and sea view. The loggias and the large windows provide maximum contact with nature and the sea.

The design of the building follows the clean and smart floor plans, forming a parallelepiped with take away elements from the corners and from the middle. There are two materials used in the facade- glass and Finnish thermo wood, blending the building in with the surrounding environment.

Client: Private
Program: Residential building
Location: Varna, Bulgaria
Build up area: 3 600 sq.m
Design Year: 2015
Awards:
American Architecture Prize 2017 WINNER – Architectural Design | Green Architecture.
Architizer A+Award 2017 - Special Mention Prize
ARCHINOVA 2016 - residential building category - First prize of or SFS residence
Award from the Annual architectural exibition of the Romanian chamber of architecture A_DA 2016 for SFS Residence
Laureate at the XIV World Triennial of Architecture INTERARCH 2015– silver medal, diploma and special prize of the Japan ambassador in Sofia.